← Tilbage til Process Control & Automation kategori

Sikker udvidelse af operationel intelligens ved hjælp af mobile HMI-løsninger

â € <I procesindustrien bruges enheder som smarte telefoner, tabletter og bærbare computere i stigende grad til at give medarbejdere mobil adgang til operationelle data. Som Emersons Jürgen Harwalik forklarer, bør virksomhederne søge at oprette en effektiv mobil HMI-strategi, der balancerer behovet for fleksibel adgang til data med cybersikkerhedskrav.

Af Jürgen Harwalik, DeltaV ™ produktchef Europa, Emerson Automation Solutions

Jürgen Harwalik, DeltaV ™ produktchef Europa, Emerson Automation Solutions

Jürgen Harwalik, DeltaV ™ produktchef Europa, Emerson Automation Solutions

Mobile løsninger integreres i stigende grad i automatiseringsarbejder i procesindustrien, for at give personale adgang til operationel intelligens uden for kontrolrummets rammer.

Webbrowsere på mobile enheder som smartphones, tabletter eller robuste bærbare computere gør det muligt for ingeniører, operatører, ledere eller vedligeholdelsesteknologier at overvåge procesdata, diagnostik, trends og alarmer i realtid uanset hvor de er placeret, eller om de er uden for almindelige åbningstider .

Overvågning på denne måde letter hurtigere og bedre informerede beslutninger og hjælper dermed med at forbedre plantens ydeevne, produktivitet og sikkerhed.

For at opnå en fleksibel adgang til operationelle data, samtidig med at der gennemføres effektive foranstaltninger til at beskytte deres systemer mod uautoriseret adgang eller cyberattack, er det vigtigt for virksomhederne at skabe en effektiv mobil HMI-strategi.

Forskellige brugere på tværs af en organisation vil forvente at have adgang til forskellige oplysninger. En vellykket strategi for mobile HMI'er kræver en plan for at imødekomme alle brugeres behov, fra den desk-bundne medarbejder, der skal kontrollere produktionsstatus ad hoc, til den operatør, der skal overvåge processen nøje, og alle ind i mellem.

Strategien skal også overveje, hvilket niveau af samarbejde der er behov for mellem brugerne. Let tilgængelige værktøjer kan forbedre den mobile HMI-oplevelse ved at tilbyde bedre måder at dele information med andre brugere på.

Inden der vælges specifikke teknologier og værktøjer, skal organisationer beskæftige sig med informationsteknologi (IT) og operationel teknologi (OT) bekymringer for at sikre en jævn vej til implementering. En af de største bekymringer omkring OT er den teknik, der kræves - både i første omgang og for løbende konfigurationsvedligeholdelse for at holde systemer synkroniseret.

mobile HMI-løsninger

Figur 1: Emerson's DeltaV ™ fjernbetjening, vist på Panasonic Toughpad® FZ-G1, giver en komplet operatørstationsoplevelse i en robust, nem at bruge mobilform.

Indfødt integration mellem processtyringssystemer og mobilteknologier

En fremkommende evne på dette område er begrebet indfødt integration, hvor processtyringssystemer og mobilteknologier er designet til at dele og sikkert overføre oplysninger uden at kræve dobbeltarbejde af systemkonfigurationen og derved resultere i reduceret ingeniørarbejde.

For eksempel kan grafik, alarmer, trends og realtidsdata fra en operatørarbejdsstation automatisk ses i en webbrowser på mobilenheder uden at skulle omkonfigurere kontrolsystemet på mobilplatformen.

Indfødt integration mellem systemer og teknologier muliggør også mere enkle opgaver for facilitetens it-gruppe. At have mobile arkitekturer, der anvender lignende interoperabilitet, sikkerhedsniveauer og kommunikation, forenkler implementeringen. Brug af lignende arkitekturer kan f.eks. Muliggøre en enklere opsætning, optimere brugen af ​​porte på et netværk og gøre det lettere for IT at spore, hvilke porte der bruges.

Efter evaluering af implementeringsplaner kan organisationer derefter sammenligne specifikke teknologier - nemlig fjernoperatørstationer, HTML5-klar mobile HMI'er og mobile applikationer - og vurdere, hvordan hver enkelt bidrager til deres ideelle mobile HMI-strategi.

mobile HMI-løsninger

Figur 2: DeltaV ™ Mobile app giver en sikker platform, der gør det muligt for ledere, ingeniører og operatører at få deres operationer lige ved hånden, når de har brug for det.

Fjernoperatørstationer

Fjernoperatørstationer, som kan være i form af komplette tabletter eller hærdede bærbare computere, giver mobile holdmedlemmer den samme synlighed og definerede kontrol som operatør i kontrolrummet.

De opholder sig enten på kontrolsystemet eller i den "demilitariserede zone" - hvor en firewall beskytter en organisations interne netværk mod angreb - og kan være særlig nyttig som en del af en mobil HMI-strategi, når faciliteter har et lille antal ansatte, og operatørerne skal være mobile .

Fjernoperatørstationer giver fuld adgang til data i realtid, diagnostik, trends, alarmer og operatørskærme i feltet. De gør det muligt for operatører og teknikere at udføre opgaver som at bekræfte manuelle trin i en batchproces, igangsætterenheder lokalt, fejlfinding og bringe udstyr tilbage online.

Opgaver, som tidligere krævede konstant verbal kommunikation mellem den centrale kontrolrumsoperatør og personen i området - som f.eks. Loop-check-out eller ventilslagtest - kan udføres af en enkelt person og derved øge effektiviteten.

Sikker, skalerbar og pålidelig kommunikation forbedrer samarbejdet og fjerner misforståelser og overvågninger, der kan opstå, når folk fortolker data fra forskellige kilder. Software applikationer tillader også feltarbejdere at registrere deres procesobservationer direkte ind i systemet og derved undgå transskriptionsfejl.

En stor bekymring med en fjernoperatørstation er imidlertid, om der skal tillades operationelle interaktioner overhovedet fra en mobil enhed - og hvis det er tilladt, skal der være specifikke begrænsninger for mobilenheder? For eksempel gør placeringen noget? Hvad hvis enheden er off-site? Mobil, visninger, der kun er synlige, giver alternative tilgange til organisation med disse typer bekymringer.

mobile HMI-løsninger

Figur 3: Emerson's DeltaV ™ Live er det første HMI til at understøtte native HTML5, så fjern- eller feltbrugere kan se den samme information og grafik, som de ville i kontrolrummet.

HTML5 mobil-klar HMI

Med et HTML5-mobil-klar HMI kan enhver enhed med en browser - f.eks. Smartphones, tabletter, bærbare computere og operatørarbejdsstationer - tillade fjern- eller feltbrugere at se de samme oplysninger og grafik som i kontrolrummet.

Muligheden for nemt og sikkert at se dette materiale på forespørgsel fra en browser gør det muligt for personale at træffe velinformerede beslutninger, når som helst og hvor de er placeret, og letter samarbejdet mellem kontrolrumspersonale og fjerntliggende eksperter.

For at minimere sikkerhedsrisici kan mobiladgang til operativdata begrænses til skrivebeskyttet, med internetsikkerhed indbygget, f.eks. Ved at håndhæve strenge brugerautoriteter, hvilket sikrer, at kun autoriseret personale har adgang til specifikke data afhængigt af deres rolle og andre faktorer som sådanne som placering. Derudover kan adgang fra mobile enheder begrænses til tilslutning fra forretningsnettet, som er isoleret fra kontrolnetværket af firewalls.

Samlet set giver den HTML5 mobile klar HMI brugerne den samme sikre datatilgang og analysekraft, som en fuld operatørstation kan tilbyde, fleksibiliteten og bekvemmeligheden af ​​mobiladgang og samarbejdsværktøjer - uden sikkerhedsrisikoen for at foretage ændringer i kontrol og operationer.

mobile HMI-løsninger

Figur 4: Emerson's DeltaV ™ Mobile app indeholder brugerdefinerede meddelelser, der giver personale på tværs af en organisation med hurtig adgang til vigtige oplysninger.

Mobile applikationer

Med deres yderst skræddersyede, kun dataadgang, er mobilapplikationer bredt brugt som sikre teknologier, der tilskynder personale til at forblive informeret og engageret, uanset hvor de er. Denne mobile HMI-mulighed gør det muligt at implementere mere personale og øget samarbejde.

Mobile applikationer er den mest bærbare mulighed, der rejser hvor som helst brugeren og giver sikker adgang via Android og iOS-enheder. Arbejdsstrømme strømlines, idet data nemt kombineres fra flere kilder på tværs af virksomheden til forenklede, konsoliderede mobilvisninger, der er bygget til formål og intuitiv at navigere.

Denne indstilling er skrivebeskyttet, med et foruddefineret niveau for adgang og detaljer. Brugere kan få vist forenklede lister over vigtige data i realtid, trends og alarmer. Nogle af styrken i mobile applikationer er, at de øger situationsbevidstheden ved at give hurtig adgang til alarmer i forbindelse med procesinformation, og meddelelser til de mest kritiske alarmer kan straks sendes til brugere.

Disse applikationer støtter også stærkt personalesamarbejde. Arbejdere inden for og uden for anlægget kan dele data og fejlfinding i realtid, sende skærmbilleder, links, meddelelser og e-mails med intuitiv indbygget mobilapp-funktionalitet. At dele viden og udnytte erfaringerne med emneeksperter rundt om i verden muliggør hurtigere og mere præcis beslutningstagning.

Som med HTML5 HMI'er får mobilapplikationer adgang til data via en server, der er hjemmehørende i virksomhedsnetværket, så adgangen til kontrolsystemet er isoleret af flere firewalls mellem virksomhedsnetværket og styresystemet. Brugergodkendelse, hvidliste for enhed, skrivebeskyttet adgang og datakryptering fremmer yderligere sikker forbindelse.

Samlede ejeromkostninger

Succesen med en mobil HMI-strategi afhænger af at vælge en løsning, der matcher OT- og it-strategierne, og som let kan indarbejdes i den daglige drift af personale. Mange teknologier kan give potentielle løsninger, men den ideelle løsning vil levere en stærk livscyklusværdi, der afbalancerer let og billig implementering i fremtiden med sikkerhed og minimal langsigtet teknik.

Uanset om en fjernbetjenings arbejdsstation, et HTML5-mobil-klar HMI eller en indbygget mobilapplikation, kan disse løsninger integreres sikkert og nemt i en organisations daglige processer og arbejdspraksis, så de giver de ønskede produktivitets-, præstations- og sikkerhedsforbedringer.

Klik her at lære om Emersons mobile HMI-løsninger til sine DeltaV ™ distribuerede styrings- og sikkerhedsinstrumenter.

Process Industry Informer

Relaterede nyheder

1 Kommentar

 • Hans Beerling siger:

  Hans Beerling, I wrote the following message to Phil Black:
  Hej phil
  Interesting and divers magazine. I read the article about process information on a tablet or mobile, page 7 onward. No doubt intended for the oil/gas industry. An essential element in this article is absent, being the explosion proof certification data of the field device. In most petrochemical installations non-ex-proof mobiles are not allowed in the plant and lap-top type devices shall be ex-proof as per ATEX requirements. Perhaps the equipment mentioned has this certifications, but than it should have been indicated.
  Hilsen,
  Hans

Giv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Lær, hvordan dine kommentardata behandles.